Europa ha tornat a tirar de les orelles a Espanya pel baix cost de l'acomiadament improcedent

28/4/2025

El Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) s'ha manifestat recentment en relació amb una reclamació presentada per Comissions Obreres (CC OO) el 2022 contra el sistema laboral espanyol. 

Tot i que encara no s'ha fet públic el dictamen complet, s'avança que l'actual sistema d'indemnització per acomiadament improcedent (33 dies per any treballat amb un màxim de 24 mensualitats) no sempre compensa adequadament el treballador ni compleix amb l'objectiu dissuasiu davant l'ocupador.

 Tal com ha avançat El País, el CEDS ha donat la raó a CC OO, considerant que Espanya estaria incomplint la Carta Social Europea, especialment en els casos d'acomiadaments injustificats a empleats amb poca antiguitat a l'empresa. Alguns jutges havien intentat compensar aquesta deficiència amb indemnitzacions addicionals -en ocasions molt més elevades que les establertes per llei-, però el Tribunal Suprem va limitar aquesta pràctica. Ara la responsabilitat recau en el Govern. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha mostrat la seva intenció d'impulsar una reforma, tot i que el ministeri esperarà a la publicació oficial del dictamen, prevista per al 27 de juny, abans d'actuar.

El dictamen planteja diversos punts de discussió més enllà de l' import de la indemnització per acomiadament. "També s'aborden qüestions rellevants com l'eliminació dels salaris de tramitació després de la reforma laboral de 2012", explica Guillermo Barrios, catedràtic de la Universitat Rei Joan Carles i assessor de Labormatters Advocats.

Segons declaracions de CC OO a Cinco Días, la reclamació del sindicat busca reformar tres aspectes clau del sistema actual. Primer, proposen prioritzar la readmissió davant l'acomiadament, donant al treballador la possibilitat de decidir si desitja tornar al seu lloc. "No és lògic que l'empresari, que ha infringit la normativa, sigui qui decideixi entre readmissió o indemnització", assenyala Raúl Olmos, de la Secretaria Confederal d'Acció Sindical del sindicat. La idea és convertir l'acomiadament en una mesura realment excepcional per a les empreses.

En segon lloc, exigeixen que els treballadors tinguin dret a percebre els salaris de tramitació encara que no recuperin la seva ocupació, ja que en el model actual no es garanteix la recuperació dels ingressos perduts ni de les cotitzacions a la Seguretat Social. Finalment, sol·liciten establir una indemnització mínima per als empleats amb escassa antiguitat, les compensacions actuals de la qual són, segons Olmos, "insignificants".

Les decisions del CEDS no són legalment vinculants. És a dir, encara que el dictamen consideri que Espanya viola la Carta Social Europea, no obliga automàticament a modificar la legislació. No obstant això, Guillermo Barrios adverteix que aquest és un assumpte delicat, i s'espera que la Sala Social del Tribunal Suprem es pronunciï pròximament. Tot i que sense força legal directa, el dictamen podria motivar un augment en les demandes judicials basades en el seu contingut.

Segons Enrique Ceca, soci director a Ceca Magán Abogados, el dictamen del Consell Europeu podria incentivar més treballadors a acudir als tribunals per defensar els seus drets. No obstant això, aclareix que els empleats hauran de reclamar expressament una indemnització addicional i justificar-la correctament, ja que els jutges no poden atorgar-la de forma automàtica. Víctor Canalda, advocat i graduat social, apunta que no caldrà esmentar directament la resolució del CEDS en les demandes. N'hi haurà prou amb invocar el "control de convencionalitat" dels tractats internacionals ratificats per Espanya.

Tot i que el dictamen del Comitè Europeu no constitueix jurisprudència, alguns tribunals autonòmics, com els de Catalunya o el País Basc, ja ho han tingut en compte en interpretar l'article 10 del Conveni 158 de l' OIT. No obstant això, el desembre passat, el Tribunal Suprem va rebutjar aquestes indemnitzacions addicionals en considerar que l'Estatut dels Treballadors ja compleix amb aquest conveni. Cal destacar que aquesta decisió es referia a un cas anterior a la ratificació per part d'Espanya de la Carta Social Europea el 2021.

Amb el nou dictamen del CEDS, alguns jutges podrien apartar-se de la doctrina del Suprem i tornar a acceptar indemnitzacions superiors a les previstes legalment. "És possible que els tribunals d'instància considerin que la postura del Suprem no s'ajusta als compromisos internacionals, sobretot si el treballador fonamenta bé la seva reclamació invocant l'article 24 de la Carta Social Europea", indica Enrique Ceca. Això, afegeix, podria generar inseguretat jurídica a causa de possibles fallades contradictòries en casos similars.

El mateix Tribunal Suprem podria ser el que provoqui un canvi de criteri. Segons Barrios, el Comitè Europeu és l'intèrpret autoritzat de la Carta Social Europea, i a més, la recent renovació de la Sala Social podria haver modificat la correlació de forces dins de l'alt tribunal.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Butlletí PDF