Desistir d'un precontracte pot suposar indemnitzar al futur emprat
Va signar un precontracte i després se’n va penedir? No és tan fàcil fer marxa enrere. La llei i els tribunals exigeixen respecte pels pactes, malgrat que encara no hagi començat la relació laboral.
És freqüent en els processos de selecció que, després d'identificar una persona idònia, se signi un precontracte en el qual totes dues parts es comprometen a iniciar una relació laboral en una data futura. No obstant això, què passa si l'empresa canvia d'opinió abans que arribi aquest dia? Pot deixar sense efecte el compromís sense conseqüències? La resposta és clara: no sempre.
Què és un precontracte?
Un precontracte és un acord vàlid i vinculant en el qual ocupador i treballador es comprometen a formalitzar un contracte laboral en una data determinada. Tot i que no hi ha encara alta en la Seguretat Social ni prestació de serveis, ja existeix un compromís jurídic amb valor legal, segons doctrina judicial consolidada i el que es disposa en els articles 1101 i 1254 del Codi Civil.
Es pot trencar el precontracte sense conseqüències?
Sí, però només en circumstàncies excepcionals i justificades. Si simplement ha canviat d'opinió o ha trobat un candidat més adequat, no n'hi ha prou com a justificació. En aquest cas, el candidat pot exigir-li una indemnització per danys i perjudicis, si aconsegueix acreditar:
- Que existia un precontracte amb condicions definides (encara que fos per email o verbalment amb proves).
- Que ell va acceptar l'oferta i va deixar passar altres oportunitats (o fins i tot va ser baixa voluntària en la seva anterior ocupació).
- Que ha sofert un perjudici real i quantificable, com quedar-se sense ingressos, incórrer en despeses de mudança, pagar un lloguer o quedar fora de l'atur per haver renunciat voluntàriament al seu ús anterior.
Quant podria haver d'indemnitzar?
No hi ha una quantitat tancada en aquests casos, com sí que passa amb els acomiadaments. La quantia dependrà de les circumstàncies del cas i del perjudici causat:
- Salari pactat i no cobrat
- Temps sense treballar fins a trobar una altra feina
- Despeses ocasionades (mudances, desplaçaments, cursos, etc.)
- Impossibilitat de cobrar l'atur si va haver-hi baixa voluntària
- Fins i tot pot valorar-se el mal moral o reputacional
La jurisprudència ha reconegut indemnitzacions que oscil·len entre els 2.000 i els 6.000 euros, depenent del cas. El termini per a reclamar és d'un any des de l'incompliment.
Quan es pot trencar un precontracte sense indemnitzar?
Només si hi ha circumstàncies sobrevingudes que justifiquin la ruptura, com per exemple:
- Que el candidat hagi estat condemnat o inhabilitat legalment per al lloc acordat.
- Que hagi ocultat informació rellevant o que hagi falsejat dades en el procés de selecció.
- Que hagi aparegut una causa objectiva greu i imprevisible que impedeixi el compliment del compromís.
Atenció. Si s'al·leguen causes com aquestes, ha de documentar-se adequadament i justificar-se que no es tracta d'una simple preferència empresarial.
Què recomanem?
- Abans de signar un precontracte, asseguri's que la seva empresa vol i pot complir-lo.
- Si per algun motiu ha de desistir, faci-ho amb assessorament legal, per a minimitzar riscos.
- En cas de rebre una reclamació, contacti amb nosaltres com més aviat millor. Cada dia compta en el còmput de terminis.
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.
Documents relacionats
Enllaços relacionats
Butlletí PDF